Logo – Friluftslivets uke

Klar for en natt i naturen? Dette bør du vite før teltturen

Telting er gøy, billig og miljøvennlig. Og hva er vel hyggeligere enn å ta tannpussen i tussmørket omringet av skogens lyder, og nyte frokosten på en knaus?

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Paulina Cervenka

Lørdag 3. september 2022 er det igjen klart for Natt i naturen – over hele landet. Er det en stund siden sist du dro fram teltet fra boden, kan det kanskje være greit med en påminnelse om hva du bør tenke på på tur.

Bli med på Natt i naturen og vinn telt fra Fjällräven!

Fritt fram i utmark

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, brenner for at flest mulig skal få øynene opp for de fantastiske mulighetene vi har til å være i naturen. Hun presiserer at allemannsretten i utgangspunktet gir oss lov til å sette opp telt over alt i utmark, året rundt.

Likevel finnes det også noen regler. Mange har nok tanker om hvordan den perfekte teltplassen ser ut. Men visste du at den ikke kan være nærmere enn 150 meter fra bebodd hus og hytter? Og at man ikke kan la teltet stå lenger enn to døgn på samme sted – med mindre man har grunneiers tillatelse?

– Selv om det generelt er tillatt å sette opp teltet sitt i utmark, finnes det unntak for områder hvor folk bor. Du har nemlig ikke lov til å plassere teltet nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter. Her kan du heller ikke la teltet stå på samme sted lenger enn to døgn. Slår du opp teltet langt oppe på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk, gjelder imidlertid ikke tidsbegrensingen på to dager. Som vanlig kommer man langt med å bruke litt skjønn, presiserer Lier.

150 METER UNNA: Du har lov til å sette opp teltet ditt over alt i utmark, men minimum 150 meter fra bebodd hus og og hytte, og så lenge du flytter det etter to døgn. Foto: Paulina Cervenka

Kunsten å pakke en god tursekk

Sekken er fullstappet, og så vidt til å rikke fra bakken. Likevel angrer du på at du ikke pakket den ullgenseren. Høres dette kjent ut?

Det å pakke en god tursekk er en egen kunst.

I følge Synne Hansen i Norges KFUK-KFUM Speiderne kan det være lurt å være oppmerksom på rekkefølgen på tingene du legger i sekken.

– Når du pakker en sekk er det lurt å tenke på hva du pakker først og sist. Helt nederst i sekken og inntil ryggen vil du ha det som er tyngst, hvis ikke blir det enda tyngre å bære sekken din. Lette og nyttige ting som du vil finne fort er lurt å ha i topplokket og sidelommer, sånn som kniv, hodelykt, myggspray og vannflaske.

Hun mener også at du ofte trenger mindre klær enn du tror.

– Man tenker gjerne at man må ha med seg en bukse og en genser til hver dag, men erfaringsmessig ender man stort sett opp i de samme klærne nesten hver dag. Du er på tur, det er ingen som bryr seg om du ikke har ny bukse hver dag!, sier hun.

OBS: Du får mye igjen for å være litt obs på rekkefølgen når du pakker tursekken. Foto: Synne Kvam

Ull og gnagsårplaster

Selv om det kan være varmt på dagtid på sommeren, mener Hansen at ull er essensielt på tur.

– Ull er gull! Selv om det er 20 varmegrader ute er ikke ull en dårlig ide. Å gå i en t-skjorte av ull hjelper svetten med å transporteres bort fra kroppen din og du fryser dermed ikke like lett. En tjukk ulllgenser om kvelden holder deg god og varm, og tynne ullsokker på beina kan være med å forhindre gnagsår.

Litt førstehjelpsutstyr er også alltid kjekt å ha med.

– Noen gnagsårplaster, en støttebandasje og en salve for å smøre på kløende stikk hjelper godt og er veldig kjekt å ha hvis man skulle være uheldig, sier hun.

Planlegg middagen

Alt smaker ekstra godt når man er ute på tur. Det er likevel nødvendig å planlegge middagen før du drar. Også her gjelder regelen om å ikke pakke for mye:

– Tenk på hva slags mat dere skal lage og hvordan dere skal lage den. Hvis dere vil lage mat på bål må dere tenke på brannfare og bålforbud, og deretter opptenning og ved. Ikke alle syns det er greit at dere hugger ned et tre for å skaffe dere ved. Dere kan også lage mat på stormkjøkken. Sjekk at dette er i orden før dere drar og at dere har alt dere trenger til matlaginga. Stekespade og sleiv er det ikke noe vits å ta med seg, det spikker dere lett av en pinne dere finner i skogen, sier Hansen.

Bålforbudet i Norge gjelder fra 15. april til 15. september, men det er lov å bruke skjønn. Her kan du lese mer om bålreglene.

– Ikke ta deg vann over hodet

Hvis det er lenge siden man teltet sist, mener Hansen det kan være lurt å ta en ekstra sjekk på teltet før du drar, for å se at alle deler er intakt. Hun har også følgende tips til nybegynnere: 

– Husk å ikke ta dere vann over hodet. Ikke planlegg en tur hvor dere skal gå tre mil på en dag hvis dere ikke er vant til å gå med sekk på ryggen. Start med å gå et par kilometer inn i skogen og slå opp telt der. Venn dere til teltlivet før dere begynner å legge ut på langtur.

Og om det skulle bli dårlig vær:

– Nyt turen! Finn noe fint å fokusere på, uansett. Pøsregner det ute? Legg deg i teltet med varme klær, hør på regnet og spis litt sjokolade, ler Hansen.

BÅLREGLER: Vær obs på bålreglene hvis du planlegger å lage middagen ved bålet. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelenRelevante nyheter

Ta en Tur med mening 8. – 10. september!

Har du en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet? Tur med mening er en dugnad for naturen, hvor hele Norge oppfordres til å ta en tur ut og gjøre en innsats som...

Bli med å feire Turmat fra hele verden-dagen

Onsdag 6. september feirer vi naturen og mangfoldet av verdens matkulturer. Vi håper at nettopp du har lyst til å bli med! Under Friluftslivets uke 2. – 10. september 2023 feirer vi friluftslivet gjennom...

Gratis hefte: Lær barna om allemannsretten i Friluftslivets uke

Naturvakt er et gratis læringsopplegg om allemannsretten for barnehager. Bestill hefter til din barnehage her! Friluftslivets uke går av stabelen 2. til 10. september 2023. I den forbindelse har Norsk Friluf...