Logo – Friluftslivets uke

Her er appene for deg som skal på tur

Lurer du på hvilken rute du skal velge, eller om det kommer regn på turen? Disse appene kan hjelpe deg.

Tekst: Christine Amdam
Foto: Eirik Haugstad Kleiven/ Norsk Friluftsliv

Nå er mange i gang med å planlegge tur-sommeren i Norge. Enten du skal på langtur i fjellet, fisketur ved sjøen, dagstur i nærmarka eller ligge i hengekøye ved nærmeste badevann kan disse appene være nyttige for deg.

– Sommeren er høysesong for friluftsliv og vi håper noen av disse appene kan inspirere flere til å komme seg ut i aktivitet! Men husk at hvis mobilen dør, er ingen av disse appene til hjelp. Det viktigste du tar med deg på tur er godt vett, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Her er 15 gratis apper vi har plukket ut som er kjekke å ha med på tur.

AKTIVITETER FOR BARN: Skal du ha med deg barn på tur i sommer finnes det flere apper som er morsomme for hele familien. Hva med å jakte etter dyrespor eller være med på stolpejakten? Foto: Friluftsflokken.

Finn nye turruter og turmål

UT.no: Turplanleggeren fra Den Norske Turistforening, finnes både som app og nettside. Her finner du over 12.000 turforslag og 1.200 hytter over hele landet. Du kan filtrere på ulike typer turforslag som for eksempel fotturer, eller sykkelturer. Turene er merket med vanskelighetsgrad, så her finner man noe for alle!

GodTur: Dette er en turportal som tilbyr ulike kart og turforslag fra hele landet, og den finnes både som app og nettside. I tillegg finner du oversikt over andre friluftsanlegg, som gapahuker, badeplasser, åpne hytter og rasteplasser. Portalen er utviklet av Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.

Outt: Turappen gir deg tips til spennende turmål og aktiviteter enten der du bor, eller til steder du vil reise.

DNT SjekkUt: Med SjekkUT-appen kan du finne dine favoritturposter og skjulte perler nær der du er. Du kan sjekke inn digitalt, signere gjesteboken og dele opplevelsen på sosiale medier.

Trimpoeng: Trimpoeng er et enkelt turkonkurransekonsept som gjør det mye mer motiverende å komme seg ut på tur! Deltakere laster ned Trimpoengappen og blir med på en konkurranse i sitt lokalområde. For å delta på en konkurranse, må det være noen som har opprettet en konkurranse der du bor. Dersom det ikke er det, kan du jo få satt opp en selv?

Norgeskart: Her får du tilgang til mange typer kart, slik at du holder stø kurs mot turmålet! Du får både topografisk kart, topografisk rastekart og sjøkart fra Statens Kartverk. I tillegg kan du velge Googles satellittkart.

Sjekk vær og vann

Pent.no: Er været litt usikkert? Denne appen sammenligner værmeldingen fra Yr og Storm. Her kan du selv velge hvem du vil stole på.

Dukkert: Er du av dem som må ha en viss temperatur før du hopper i vannet? Denne appen viser badetemperaturen der du er. Du kan også få tips til nye fine badeplasser.

Sopp og fiske

Digital soppkontroll: Denne appen lar deg enkelt laste opp bilder av sopp du finner. Soppkyndige går gjennom bildene og svarer på om det er en matsopp eller ikke. I tillegg kan du finne nærmeste soppkontroll, oversikt over ulike sopparter og råd for soppturen.

NJFF: I denne appen finner du oversikt over de mest populære fiskeartene, både i saltvann og ferskvann, og tips til hva de biter på! Den har også oversikt over tilrettelagte fiskeplasser og båtramper over hele landet. Tips: Fiskekort kan bestilles fra inatur.no eller ved lokale utsalg.

Gøy for hele familien

Kul Tur: Dette er en helt ny app fra Den Norske Turistforening! Her kan barn fra fire til tolv år registrere turaktiviteter og turlengde, og samle poeng hver gang man er på tur. Med tre ulike brett og 45 forskjellige aktiviteter blir det enda morsommere å ha med barna på tur med denne appen.

Stolpejakten: Dette er et lavterskeltilbud, hvor du skal finne stolper plassert rundt i nærmiljøet. Stolpene registreres i app eller på nettsiden. Det er en fin måte å bli bedre kjent på tur i byen, eller distriktet. Stolpejakten passer for både unge og gamle, og er tilrettelagt for de med funksjonsnedsetting.

Viltappen: Denne appen, laget av Svenska Jägerförbundet, er et must for naturinteresserte. Viltappen gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan komme til å se, høre eller se sporene av i naturen. Kjekk hvis man vil dra på skattejakt med barna, og lete etter dyrespor.

WhatBird: Lurer du på hvilken fugl du hører? Denne appen kan hjelpe deg med å finne det ut! Appen tar opp lyden og gir deg et forslag på hvilken fugl det kan være. Appen kjenner 22 av de mest kjente sangfuglene våre.

Trøbbel?

Hjelp 113: Når uhellet først er ute og man trenger hjelp, er denne appen fra Norsk Luftambulanse veldig nyttig! Man kan ringe nødsentralen via appen og den vil da automatisk dele koordinatene du befinner deg på. Appen inneholder også plassering og informasjon om hjertestartere i Norge. Denne appen bør alle ha!

Del denne artikkelenRelevante nyheter

Friluftslivets uke + Kulturminnedagene = sant

Friluftslivets uke 2024 foregår samtidig som Kulturminnedagene. Det gir spennende muligheter for deg som er arrangør! Hvorfor ikke planlegge et arrangement under Friluftslivets uke i historiske omgivelser el...

Ta en Tur med mening 6. – 8. september!

Har du en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet? Tur med mening er en dugnad for naturen, hvor hele Norge oppfordres til å ta en tur ut og gjøre en innsats som...

Bli med å feire Turmat fra hele verden-dagen

Onsdag 4. september feirer vi naturen og mangfoldet av verdens matkulturer. Vi håper at nettopp du har lyst til å bli med! Under Friluftslivets uke 31. august – 8. september 2024 feirer vi friluftslivet ...