Vi møtes på Haugastøl Stasjon kl 13.30.

Sykkelturen på Rallarvegen er en ikonisk tur som du bare må ha gjort i løpet av livet. DNT ung viser veien fra vidstrakt viddelandskap fra «Norges tak» ned til frodige skogsområder i Aurlandsdalen på sykkel. Vi sykler forbi bratte skråninger, majestetiske fossefall, vakker natur, koselige stoppesteder og spektakulære utkikkspunkt som vil gi deg minner du vil huske lenge!

Vi skal legge bak oss ca 80 km på sykkelen fordelt på to dager (27km + 53 km), dette er en tur for deg som har tilbrakt noen timer på sykkel tidligere.

Blir du med?

Program

Rallarvegen er over hundre år gammel og byr på flotte kultur- og naturopplevelser. Siden 1974 har ferden langs veien blitt en stadig mer populær sykkeltur! I dag er turen regnet som en av de virkelig klassiske sykkelturene. Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her er mye flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg. Terrenget skifter mellom rolige østlandsfjell øst for vannskillet og bratte vestlandsdaler på vestsida. I nord ruver det mektige Hallingskarvet med sine 1900 meter og i sør ligger Hardangerjøkulen med blåis og bresprekker.

Dag 1 Oppmøte Haugastøl (1000 moh.) og sykkeltur til Finsehytta (1220 moh.) – 27 km / 3-4 timer
Se etter turleder i rød turlederjakke. Du kan velge å ta med egen sykkel på turen eller leie sykkel fra Haugarstøl Turistsenter. Vi går innom Haugastøl Turisthytte og henter syklene før avreise. Første del av turen går fra Haugastøl til Finsehytta hvor vi skal overnatte. Strekningen er 27 km lang og har en stigning på 222 meter. Veien er er i forholdsvis god stand og tar oss gjennom mektig natur. Fremme på Finsehytta finner vi oss tilrette på rommene og de som ønsker kan ta seg en dusj før vi får servert en deilig 3-retters middag. Etter middag samles vi i oppholdsrommet og turlederne kommer med informasjon morgendagens turetappe.

NB! Deltakerne må betale togreisene selv. Vi anbefaler å kjøpe billett til toget som går kl. 08.25 fra Oslo S. Billetter kan deltakere kjøpe på nettsiden til Vy https://www.vy.no/. Medbringer du egen sykkel må du huske å kjøpe plass til den på toget. Skal du leie sykkel på Haugastøl Turistsenter gjøres det her https://www.haugastol.no/sykkelutleie. Husk egen hjelm, du kan også kjøpe hjelm på Haugastøl (de leier ikke ut hjelm).

Dag 2 Finsehytta til Flåm (27 moh.) – 53 km / 5-6 timer
Vi må opp tidlig for å spise frokost og smøre en stor matpakke for dagens lange etappe. Sekkene må være pakket og vi må være klare på sykkelen til avreise senest kl. 08.30 for å ha tid til å levere fra oss sykler og nå toget fra Flåm Stasjon kl 16.40.

På turen i dag må vi regne med noe dårligere veidekke. Ved Fagernut (1343 moh) som er turens høyeste punkt, begynner nedstigningen. Veien er litt dårlig ned mot Grjotrust, før det går lettere mot Hallingskeid (1110 moh). Turen fortsetter langs Grøndalsvatn og Kleivavatn til det trange Klevagjelet. Her tar den virkelige vestlandsnaturen over og veien blir bratt. Som gammelt kulturminne er veien uten autovern (og dermed usikret mot fossestrykene) og underlaget er ujevnt og steinete.

På den andre siden av vannet ligger Vatnahalsen hotell med flott utsikt over Flåmsdalen. Ned de 21 krappe hårnålssvingene er det mye løs grus, så her må vi være litt forsiktige. Ved Vatnahalsen må turledere sammen med gruppen velge om du vil trå opp igjen til Myrdal på bergensbanen eller fortsette den lette veien ned til Flåm ved fjorden (vi må se an vær og tid). Det siste er avgjort flottest, men det er bratt og krevende for bremsene! Utsikten nedover dalen er imponerende, med Flåmsbanen som snor seg ned fjellsida delvis i tunnel, og nydelige fossefall med fjorden i enden av dalen. Flåmsbanen er en av verdens fineste togturer og en opplevelse i seg selv.

Vi leverer syklene på Flåm stasjon og tar toget tilbake til kl 16.40 til Oslo S. Vi bør derfor ikke være her senere enn kl 16.20.

NB! Deltakerne må betale togreisene selv. Vi anbefaler å kjøpe billett til toget som går kl. 16.40 fra Flåm Stasjon til Oslo S med en gang du melder deg på turen. Flåmbanen blir fort utsolgt. Billetter kan deltakere kjøpe på nettsiden til Vy.

Med forbehold om endring i programmet! Det er turlederne, som etter å ha tatt hensyn til føre, væremelding og i samråd med bestyrere og deltakere, beslutter om dagens tur lar seg gjennomføre som programfestet. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen.

Generell informasjon

Pris
DNT ung Oslo sitt arbeid er støttet av Oslo Kommune og Frifond.

Kr.1560,-
Kr. 600,- for ungdom mellom 18 – 26 år (husk å huke av frifondrabatt ved bestilling)
Ikke-medlemstillegg kr 600,- Bli medlem i DNT https://www.dnt.no/medlem/

Ikke-inkludert: transport til/fra Finse/Flåm. Sykkel og hjelm. Dette står deltaker selv ansvarlig for å bestille/leie.

Turpakken inkluderer: Prisen inkluderer fullpensjon (middag, frokost, niste og overnatting) på Finsehytta, samt turlederkostnader.

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere: 12 (pluss 2 turledere)
Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turen: krevende/rød – pga. lang distanse på søndagen.
Sommerfjellet er vakkert, men selv den enkleste turen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting
Vi bor på 4-6-sengsrom i egen lakenpose. Ta med lakenpose, eller bestill og betal for sengetøy når du ankommer hytta.

Hvordan komme til/fra oppmøtested?
Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan – av ulike årsaker – organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen.

Med offentlig transport fra Oslo

Tog fra Oslo kl 08.25 til Finse stasjon.

Tog fra Flåm Stasjon kl 16.40 (Flåmsbanen med bytte til Bergensbanen) til Oslo kl. 22.27.

Husk å bestille biletter i god til før turstart. Vi anbefaler at du bestiller billetter til Flåmsbanen med en gang du har meldt deg på turen, da denne blir fort utsolgt.

Se rutetider på entur.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil fra Oslo

Parkering ved Haugastøl.

Utstyr
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer.

Alle deltakere må ha med egen hjelm siden ikke DNT eller Haugastøl har hjelmer til utlån. Dersom du skal sykle på egen sykkel trenger det ikke være terrengsykkel, men husk å sjekke at bremsene er gode og solide. Du skal ned mange, lange bakker!

Det anbefales å pakke en relativt liten dagstursekk til turen. Et klesskift, varme klær, samt plass til mat og drikke bør holde. Dette får du plass til i en 30-40 liter sekk som ikke bør veie mer enn 5-6 kg. Har du mer enn dette har du tatt med for mye utstyr. Vi smører niste på Finsehytta men det kan likevel være lurt å ha litt snacks, nøtter og sjokolade lett tilgjengelig i sekken. En drikkeflaske eller drikkesekk med vann er også viktig å ha med. Det kan også bli en lang togtur hjem på søndag, så en liten ekstra matpakke eller litt penger til niste på toget er en fordel.

NB! Det er ikke lenger tillatt å benytte sovepose i sengene på DNT Oslo og Omegn sine betjente hytter. Lakenpose kan benyttes, evt. leie sengetøy.

Utstyrslån

Skal du på tur og mangler utstyr? Det er mulig BUA kan hjelpe deg. Gå inn på www.bua.io og finn den BUA ordningen som er nærmest deg (i Oslo: BUA Bjørndal. BUA Klemetsrud, BUA Østensjø, BUA Bjerke, BUA Sagene og BUA FRIGO). Send en låneforespørsel på mail, eller ring å spør etter det utstyret du trenger. Fører det ikke frem send mail til post@bua.io.

Kart og ruteinformasjon
Turkart Rallarvegen 1:50 000. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Smitteverntiltak på turer og hytter

Normale regler:
– Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
– Fortsett å vaske hender grundig. Har du ikke tilgang på varmt vann og såpe benytt håndsprit.
– Bruk papirlommetørkle. Har du ikke tilgang på dette er det best å hoste i albuekroken.

DNT forholder seg til FHIs smittevernsregler ved gjennomføring av turer og aktiviteter.

Før påmelding

Husk å lese «Viktig informasjon om DNT-tur» før du melder deg på turen.

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret på info@dntoslo.no

Vilkår for deltakelse på fellesturer

Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i «Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge».

Hvem er våre turledere og frivillige, og hva er en DNT-tur?
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og – glede med deltakerne.

Har du spørsmål om turprogrammet, kart eller utstyr?

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no

Mer informasjon/påmelding
Hol kommune
13:30
10.09.2022 – 11.09.2022
DNT ung Oslo
22 82 28 00
info.oslo@dnt.no
Google Map of 60.51124649999999,7.870034700000001